Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

δησυμ

δησυμ

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Καρακαΐσης, υπενθύμισε ότι από τον σεισμό της 20ης Ιουνίου του 1978, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (οι περισσότεροι στην πολυκατοικία που κατέρρευσε στην Ιπποδρομίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) και 220 τραυματίστηκαν. «Κόκκινα», δηλαδή με σοβαρές βλάβες, χαρακτηρίστηκαν 3.170 κτίρια και «κίτρινα» 13.918, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν μνημεία όπως η Ροτόντα και η Παναγία Αχειροποίητος.


αγριος κροκος κοζανης

Είχαν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, ο σεισμός στις 8 Μαΐου του 1978, μεγέθους 4,5 βαθμών, που αναστάτωσε τον κόσμο και ο σεισμός της 23ης Μαΐου, μεγέθους 5,8 βαθμών που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές.


Έναυσμα για συγκροτημένη μελέτη των σεισμών στην Ελλάδα, υπήρξε ο σεισμός του 1978, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Δημοσθένη Μουντράκη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συμβολή του, νεοφερμένου τότε, καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας, Βασίλη Παπαζάχου, στην έρευνα του σεισμού και στην αντιμετώπιση της αναταραχής στην πόλη. Ο κ. Μουντράκης μαζί με τον καθηγητή Αντώνη Ψιλοβίκο που έχει φύγει από τη ζωή, και ομάδα 20-25 φοιτητών, μελέτησαν τα ρήγματα που δημιούργησε ο σεισμός στην περιοχή της Βόλβης και τα συσχέτισαν με τα υπάρχοντα ρήγματα.


Όπως είπε ο κ. Μουντράκης, η έρευνα αυτή, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των τριών φορητών σεισμογράφων που δανείστηκε ο Βασίλης Παπαζάχος από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, οδήγησαν στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη των ρηγμάτων.


Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, υπογράμμισε ότι η δόνηση του 1978 αφύπνισε την πολιτεία και οδήγησε στην δημιουργία του ΟΑΣΠ και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών - φορέων στους οποίους οφείλεται η αντισεισμική θωράκιση.



διαστασεις παντελονιων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου