Το παράδοξο της χθεσινής εκδήλωσης είναι πως ενώ σκόπευε στο να εμφυσήσει αισιοδοξία και να δώσει τον τόνο πως υπάρχει προοπτική μετά το Μνημόνιο, αντιθέτως αυτό δεν προέκυψε. Το ακροατήριο που απαρτιζόταν από μέλη των διοικήσεων των τραπεζών, των εισηγμένων επιχειρήσεων, της διοίκησης του χρηματιστηρίου, οικονομολόγους, αλλά και ακαδημαϊκούς το μόνο που εισέπραξε ήταν πως οι συνθήκες στην ευρωζώνη παύουν να είναι υποστηρικτικές και πως η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης στην οποία έχει πολλές φορές αναφερθεί το ΔΝΤ.
αναμνηστικά
Και το ανησυχητικό είναι πως σε αυτό συμφώνησαν τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι αφενός αναγνώρισαν πως η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ σύντομα φθάνει στο τέλος της, αφετέρου εξέφρασαν το φόβο πως ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ που θα διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι πιθανότατα δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά για να εγγυάται ως πρόσωπο τη συνοχή της ευρωζώνης. Κατά τους ίδιους η γερμανο – γαλλική αντιπαράθεση για την μετεξέλιξη του ευρώ θα οδηγήσει σε συμβιβασμούς που πιθανότατα δεν θα ευνοήσουν την Ελλάδα.
Στη βάση αυτή επιπρόσθετα επιφυλακτικός ήταν ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του πως η Ελλάδα έχασε το τραίνο της ανάπτυξης και πως πλέον η δομή της οικονομίας είναι τέτοια που δεν της επιτρέπει να επεκταθεί με τους ρυθμούς που απαιτεί η κατάσταση της.
Και εάν οι κ. κ. Στουρνάρας και Τσακαλώτος συμφώνησαν στη μεγάλη εικόνα διαφώνησαν στη μικρή. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος απέτυχαν στην στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και υποστήριξε πως «μόνον οι μη συστημικές τράπεζες μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη».
Η αναφορά του υπουργού επανέφερε στο προσκήνιο το λεγόμενο «παράλληλο» τραπεζικό σύστημα και μάλιστα δια μέσου των συνεταιριστικών τραπεζών, για τις οποίες εγκάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα πως ως υπουργός Οικονομικών δεν φρόντισε για την ανάπτυξή τους.
Πάντως, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για την εποπτεία των συνεταιριστικών τραπεζών, έδωσε άμεση απάντηση στον υπουργό Οικονομικών από το βήμα της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, τονίζοντας πως στην Ελλάδα «και οι συνεταιριστικές τράπεζες απέτυχαν να στηρίξουν την ανάπτυξη κατά την περίοδο της κρίσης».
ηλικια θοδωρης αθεριδης
εισιτήρια αεροπορικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου